Ókori szobrot tártak fel Izmir közelén

Kétezer-ötszáz éves, a késő hellenisztikus korból származó női szobor került napvilágra Törökországban, Izmir közelében, ahol Metropoliszt, az Anyaistennő városát tárják fel.

Az ókori romváros az Égei-tenger partján, Torbali és Özbey települések között, Izmirtől 40 kilométerrel délkeletre található. A terület a kora bronzkorban, mintegy ötezer éve népesült be. A város alapítását a Kr.e. 3-2. századra datálják, ekkor emelték középületeit, a színházát. Metropolisz tehetős település volt, bevételei részben a Szmirna (Izmir) és Epheszosz közti kereskedelem megadóztatásából származtak.
A város a 15. századi török hódítás után néptelenedett el. A régészeti helyszín feltérképezését 1972-ben végezték el, az ásatások pedig 1989-ben kezdődtek.
Serdar Aynek ásatásvezető régész ismertetése szerint az antik műalkotás a városfal mellett került napvilágra. A kétméteres, gazdagon “redőzött ruházatú”, fejnélküli szobor a késő hellenisztikus korszak “csodálatosan gazdag” művészetéről tanúskodik – olvasható a Hürriyet Daily News angol nyelvű török lap online kiadásában.
Az archeológus ismertetése szerint a feltárások során a városfalak mellett több szobrot is találtak, amelyek az Izmiri Múzeum gyűjteményébe kerültek.
Zerrin Koyunsagan, az ásatásokat finanszírozó Sabanci Alapítvány főigazgatója szerint a szobor egy olyan nőt ábrázol, aki fontos pozíciót töltött be a város irányításában. “Évezredekkel ezelőtt a nők jelentős szerepet játszhattak a helyi társadalomban” – vélekedett a szakértő.

Category : Hírek

Szólj hozzá

Rólunk

Galériánk sikerét szakembereink, művészettörténészek, műtárgybecsüsök és restaurátorok felkészültsége, hozzáértő, megbízható munkája szavatolja.

A nálunk kapható tárgyak nem csak az Antik korszakot idézik, hanem ugyanúgy fellelhetőek a retro 60-70-es évek lakberendezési tárgyai is.

Elérhetőségeink

HÉTVÉGÉN ÉS ÜNNEPNAP
IS HÍVHAT!

Mobil: 06 30 705 0505
Email: antikbolt.hu@gmail.com

KISZÁLLÁS és ÁRAJÁNLAT TÉTEL minden esetben DÍJTALAN!

Keress minket a Facebookon is