Gárdonyi Géza utolsó két levelét vette meg Eger

Megvásárolta Gárdonyi Géza két utolsó levelét Eger, a dokumentumokat szombaton, a Múzeumok éjszakáján tárják a közönség elé az egri várban – jelentette be Homa János, a Gárdonyi Géza-emlékév koordinátora pénteki, egri sajtótájékoztatóján.

A két Gárdonyi-levélről Homa János elmondta: a relikviákat a Központi Antikvárium árverésén szerezte meg a város, a Jakab Ödön írónak szánt levél 90 ezer, a Sas Ede írónak írt pedig 100 ezer forintért került Eger birtokába. A két dokumentum mellé egy harmadik, még nem beazonosított, de valószínűsíthetően Gárdonyi által írt levelet is kaptak ajándékba.
Homa János az emlékév kapcsán arról is beszámolt, hogy tizenhárom programelemmel szeretnék kibővíteni a rendezvénysorozatot. A cél, hogy az ország lakossága és a határon túli magyarság is képet kaphasson Gárdonyi munkásságáról.
Közlése szerint mintegy száz program kapcsolódik az emlékévhez. Ezeket szeretnék kiegészíteni egyebek mellett egy olyan filmmel, amelyben kortárs írók vallanak Gárdonyi Gézáról, terveznek egy vers- és prózamondó versenyt, valamint bekapcsolnák a rendezvénysorozatba azt a 21 települést is, ahol az egri remete családja megfordult – mondta a koordinátor.
Szeretnék előkészíteni a Láthatatlan ember című Gárdonyi-regény megfilmesítését, s meghívnának egy török kulturális delegációt is Egerbe. Terveznek egy Gárdonyi-konferenciát is, míg a Szent István Rádióban az író tíz novelláját adnák le közéleti szereplők közreműködésével.
A javaslatcsomagot eljuttatták Halász Jánosnak, az Emberi Erőforrások Minisztériuma államtitkárának és L. Simon Lászlónak, a magyar Országgyűlés Kulturális és sajtóbizottsága elnökének. Homa János elmondta: a programokat részben az olvasás-népszerűsítésre szánt 120 millió forintos kormányzati forrásból szeretnék megvalósítani.

forrás: mti.hu

Category : Hírek

Szólj hozzá

Rólunk

Galériánk sikerét szakembereink, művészettörténészek, műtárgybecsüsök és restaurátorok felkészültsége, hozzáértő, megbízható munkája szavatolja.

A nálunk kapható tárgyak nem csak az Antik korszakot idézik, hanem ugyanúgy fellelhetőek a retro 60-70-es évek lakberendezési tárgyai is.

Elérhetőségeink

HÉTVÉGÉN ÉS ÜNNEPNAP
IS HÍVHAT!

Mobil: 06 30 705 0505
Email: antikbolt.hu@gmail.com

KISZÁLLÁS és ÁRAJÁNLAT TÉTEL minden esetben DÍJTALAN!

Keress minket a Facebookon is