Gazdát keres a bátonyterenyei képeslapgyűjtemény

Gazdát keres a bátonyterenyei képeslapgyűjtemény.
Gazdát keres 42 ezer darabos gyűjteményének a bátonyterenyei képeslapmúzeum tulajdonosa, mert nem tudja tovább működtetni az intézményt. Barják Gyula 1982-ben kezdte a képeslapok gyűjtését, a gyűjteményt 2010 őszéig magánmúzeumban láthattak az érdeklődők a Nógrád megyei városban.

bátonyterenyei képeslapgyűjtemény

A gyűjtő az MTI-nek elmondta: 1896-1990 közöttiek a képeslapok, amelyeken látható többek között Magyarország természettörténete, az ipar, a földművelés története, a kereskedelem, a közbiztonság, “vagy ahogy régebben mondták, a közbátorság története”, történelmi események, politika, az anyag kisebb része pedig a Föld szinte minden országát bemutatja Ausztráliától Kínáig.

A kollekcióból 700 darab mutatja be a trianoni határok nélküli Nógrád vármegye történetét az újkőkortól 1950-ig. Az 50-szer 70 centiméteres tablókon elhelyezett képeslapokat felirattal is ellátta.
Barják Gyula dokumentumkönyvtárat is összegyűjtött az évek során a magyar történelemről és annak nógrádi vonatkozásairól, hogy a lapokhoz hiteles tájékoztatást adhasson néhány soros ismertetők formájában. Mint fogalmazott: a képeslapokkal olyan múltat lehet bemutatni, amelyet annak idején nem találtak meg a történelemkönyvekben, és amelyet talán a mai napig sokan nem ismernek.

Az első kiállítást 1988-ban a nagybátonyi gépüzemben rendezték meg, a képeslapmúzeumot 1990-ben nyitották meg a családi házhoz tartozó, átalakított régi terménytároló épületében, három helyiségben.
A mintegy 8 ezer látogató által felkeresett állandó kiállítás télre mindig bezárt, de a 2010-es zárás után 2011 tavaszán már nem nyitott ki. A gyűjtő azt mondja, anyagi okok miatt nem tudja már működtetni a múzeumot, ezért a házat és az – antikváriumi értékén – 6,2 millió forintos, a megyében egyedülálló gyűjteményt felajánlotta Bátonyterenye önkormányzatának, azonban közel két év alatt sem sikerült megegyezniük.

Egy kész helyiségben azonnal látogathatóvá lehetne tenni a gyűjteményt – mondta Barják Gyula, hozzátéve: azt szeretné, ha a gyűjtemény nógrádi település tulajdonába kerülne, “akik ugyanúgy szeretnék, ugyanúgy féltenék, akik a képeslapokat szinte a családtagjuknak éreznék, ahogyan én is éreztem, és ezt az értéket örökségnek tekintenék”.

forrás: mti.hu
magyarmuzeumok.hu

Category : Hírek

Szólj hozzá

Rólunk

Galériánk sikerét szakembereink, művészettörténészek, műtárgybecsüsök és restaurátorok felkészültsége, hozzáértő, megbízható munkája szavatolja.

A nálunk kapható tárgyak nem csak az Antik korszakot idézik, hanem ugyanúgy fellelhetőek a retro 60-70-es évek lakberendezési tárgyai is.

Elérhetőségeink

HÉTVÉGÉN ÉS ÜNNEPNAP
IS HÍVHAT!

Mobil: 06 30 705 0505
Email: antikbolt.hu@gmail.com

KISZÁLLÁS és ÁRAJÁNLAT TÉTEL minden esetben DÍJTALAN!

Keress minket a Facebookon is