Kétezer hun sír lehet Mongóliában

A mongol kutatók eddigi vizsgálataik alapján úgy vélik, hogy még több száz hun sír vár feltárásra. Csak kétszáz előkelő temetkezést számoltak össze Mongólia középső részén, de az ország más tájaival együttesen azok száma elérheti a kétezret is.

hun lelet

Keltezési problémák

Az elmúlt évtizedben előkerült hun „királysírok” megtalálásának a híre bejárta a világot, egyes leleteit a világ jeles múzeumaiban is kiállították. A Mongólia középső részén lévő Gol Mod 1 és Gol Mod 2-ből származó nemesfém leletek és egyéb használati tárgyak sokasága az északi hunok páratlan gazdagságára utal. A helyi szakemberek úgy vélik, azok talán a hun birodalom szárnyainak katonai és közigazgatási vezetői, bölcs királyok lehettek, igazi, főkirályt rejtő temetkezés még nem került elő Belső-Ázsiában. A mongol régészek a noin ulai (ma: nojon úl) nagy hun kurgánsírt sem tartják fejedelmi sírnak.

A mai kronológia szerint a hunok a Kr. e. 2. századtól a Kr. u. 1. századig uralták a mongol vidéket. Zagd Batszajhan (Mongol Nemzeti Állami Egyetem) 2002-ben megjelent monográfiájában azonban felülírta a régi elméletet, a régészeti leletek szerinte nem mutatja a hunok hirtelen s korai eltűnését a térségben, hiszen ő maga még olyan sírokat is talált, amelyek a 3. századból valók.. Ő volt az egyik első mongol régész, aki a hunok kései történetének a kronológiájában változtatást eszközölt és a kínai források alapján úgy vélte, hogy a hunoknak még a Kr. u. 5. század elejéig önálló államuk lehetett. A szakember úgy vélte, hogy a kínai forrásokban megemlített Kr. u. 1. század végén bekövetkezett nagy szienpi támadás valószínűleg nem az északi területeket érintette, hanem a mai Belső-Mongóliát (Kína). Batszajhan azt is elmondta, hogy az eddigi feltárások alapján nem találtak szienpi sírokat az ország területén, de ez még önmagában nem elegendő bizonyíték, hiszen a helyi szakembereknek komoly fejtörést okoz, hogy a megtalált sírt melyik néphez kössék, hiszen az anyagi kultúrájuk nagyon hasonló.

hun lelet

Mások elfogadják a szienpi uralom létét, de úgy vélik, hogy a hunok nem tűntek el nyomtalanul a területről. Dimádzsáv Erdenebátor (Mongol Nemzeti Állami Egyetem), Gol Mod 2 feltáró régésze úgy véli, hogy korai még bármit mondani a hunok kronológiájáról, hiszen eddig csak a mongóliai hun sírok 20 százalékát tárták fel és a leletek alapján nagyon nehéz keltezni a sírokat. Csak akkor tudjuk mondani, hogy mennyi ideig éltek Mongólia területén, ha már mindegyik hun sírt feltárták. Ehhez azonban demográfusok bevonása is szükséges lehet – nyilatkozta a mongol szakember. Szerinte az bizonyos, hogy a hunok összefogták a térségben élt korai népeket, törzseket, amelyek már a bronzkortól fejlett kultúrát alakítottak ki.

A legnagyobb hun sír

Mongol régészek eddig három jelentősnek mondható hun uralmi központot tártak fel. Keleten, Hentij megyében Duurlig Narsz helyen előelő sírra bukkantak, ahol ráadásul europid jellegű hun hevert a sírban. Mongólia nyugati részén, Tahilt Hotgorban szintén elkelő temetkezés volt, az ott élő hunok szintén europid jellegűek voltak. Ezek talán helyi közigazgatási és katonai vezetők lehettek. Tovább folytatódik az ásatás Nojon úlnál is, ahonnan újabb tárgyak kerültek elő, többek között egy jó állapotú szőnyegre bukkantak, amely a hun életmódra utaló jeleneteket ábrázolt.

A mongol kutatás szempontjából a legjelentősebb Gol Mod 2 feltárása volt, amit az ország történetében először csak hazai szakemberek közreműködésével végeztek el. A munka több mint tíz évet ölelt fel, és közel 120 ezer amerikai dollárt emésztett fel. A területen egy nagy előkelő sírt és 30 mellék sírt sikerült alaposan feltárni, ahonnan a hun történelem szempontjából fontos leletek kerültek elő. Szekerek, míves aranytárgyak, használati eszközök és kerámiák kísérték túlvilági útjára a hun előkelőt, akinek sajnos a csontvázát nem találták meg. Kínai bronztükrök és egy római üvegcsésze alapján a sírt a Kr. u. 1. századra keletezték, ami alapján annyit mondhatunk, hogy az északi hunok előkelőjének sírja lehetett.

Hun szabványok

A hunok nagyon pontosan kialakított szabvány alapján temették el halottjaikat. A mongol kutatók összevetették a feltárt sírok szerkezetét és méretét, ez alapján jelentették ki, hogy létezett egy szabvány a sírok készítésére. Gol Mod 2 egy kicsit eltér ettől, elképzelhető, hogy oda egy többiektől magasabb rangú személyt hantoltak el. Minden előkelő sír mellett találunk kis, kerek sírokat, amelyekbe talán szolgákat, talán közrendűeket temettek el. A régészek arra is felfigyeltek, hogy a hun sírokat kemény munkával mindig homokos talajba ásták és majdnem húsz méter mélyen alakították ki a sírkamrát, ahová hármas koporsóba helyezték el az elhunytat. Erdenebátor úgy véli, hogy talán a sírrablók ellen akartak így védekezni.

forrás: mult-kor.hu

Category : Hírek

Szólj hozzá

Rólunk

Galériánk sikerét szakembereink, művészettörténészek, műtárgybecsüsök és restaurátorok felkészültsége, hozzáértő, megbízható munkája szavatolja.

A nálunk kapható tárgyak nem csak az Antik korszakot idézik, hanem ugyanúgy fellelhetőek a retro 60-70-es évek lakberendezési tárgyai is.

Elérhetőségeink

HÉTVÉGÉN ÉS ÜNNEPNAP
IS HÍVHAT!

Mobil: 06 30 705 0505
Email: antikbolt.hu@gmail.com

KISZÁLLÁS és ÁRAJÁNLAT TÉTEL minden esetben DÍJTALAN!

Keress minket a Facebookon is