Pecsét- és címerkiállítás a Székely Nemzeti Múzeumban

A székely nemzet pecsétje is megtekinthető a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumban nyílt pecsét- és címerkiállításon.

A múzeumot fenntartó Kovászna Megyei Tanács pénteki közleménye szerint a kiállítás – melyen egyebek közt a székely nemzet 1661-ben készült ezüstpecsétje is megtekinthető – két hónapig lesz látogatható. E pecsét mellett régi zászlók, ódon bélyegzők,antik szakkönyvek, nemesi és családi címerek, céhes ládák és okmányok várják a múzeum látogatóit.
Szekeres Attila heraldikus, a kiállítás egyik szervezője a csütörtöki megnyitón felidézte, hogy a székelyek bélyegzőjének első példánya két évvel az elkészítése után eltűnt. Ezt azonban hamar pótolták egy újabb “sigl. nationis siculae” feliratú pecséttel. Ez a darab került később az Erdélyi Múzeum Egyesülethez, majd a szervezet vagyonának az elkobzását követően az egyik kolozsvári múzeum tulajdonába.
A megnyitón Tamás Sándor, a megyei önkormányzat elnöke is azt idézte fel, hogy a székely nemzet pecsétjét használta majd két évszázadon keresztül Udvarhelyszék főbírája a nemzet nevében. “Ez a bélyegző olyan jelkép, amely mindmáig a Székelyföld összetartozását hirdeti” – fogalmazott.
A vándorkiállítást korábban Székelyudvarhelyen és Gyergyószentmiklóson láthatta a közönség, Sepsiszentgyörgyön december végéig látogatható.

forrás: mti.hu

Category : Hírek

Szólj hozzá

Rólunk

Galériánk sikerét szakembereink, művészettörténészek, műtárgybecsüsök és restaurátorok felkészültsége, hozzáértő, megbízható munkája szavatolja.

A nálunk kapható tárgyak nem csak az Antik korszakot idézik, hanem ugyanúgy fellelhetőek a retro 60-70-es évek lakberendezési tárgyai is.

Elérhetőségeink

HÉTVÉGÉN ÉS ÜNNEPNAP
IS HÍVHAT!

Mobil: 06 30 705 0505
Email: antikbolt.hu@gmail.com

KISZÁLLÁS és ÁRAJÁNLAT TÉTEL minden esetben DÍJTALAN!

Keress minket a Facebookon is