Rekordösszeget költöttek el tavaly a csehországi képzőművészeti árveréseken

Rekordösszeget, összesen 881 millió koronát (közel 10 milliárd forint) költöttek el a gyűjtők és beruházók tavalyi a csehországi képzőművészeti árveréseken.

Az összeg 36 százalékkal szárnyalta túl az eddig rekordévnek számító 2009-et, és 36 százalékkal volt nagyobb, mint 2011-ben.
A tíz legdrágábban elkelt képzőművészeti alkotásokért összesen több mint 200 millió koronát (2,2 milliárd forint) fizettek ki az érdeklődők. Egymillió koronát meghaladó összeget tavaly 138 képért és szoborért fizettek ki, ami 25 százalékkal több, mint 2011-ben.
Az adatokat kedden hozta nyilvánosságra az Artplus.cz művészeti hírportál, amely évi rendszerességgel összegzi az árverések eredményeit.
A hírportál elemzői szerint a cseh képzőművészeti árverések színvonala egyre emelkedik.
A gyűjtők és a befektetők a híres alkotók értékes munkáit keresik elsősorban. Jelentős előrelépés történt a gyűjtők és a befektetők együttműködésében a galériákkal, a régiségkereskedőkkel és az érintett állami intézményekkel – fejtette ki Robert Meckovsky, az Artplus egyik képviselője.
Jan Skrivánek, a hírportál másik képviselője elmondta, hogy a csehországi képzőművészeti aukciókon az utóbbi időben évente mintegy 25 ezer műtárgy jelenik meg, s ebből mintegy 10 ezer darabot sikerül eladni.
“Általában érvényes, hogy a forgalom 90 százalékát a legdrágábban eladott műtárgyak tíz százaléka adja” – jegyezte meg Skrivánek.
Tavaly a legnagyobb érdeklődés Frantisek Kupka és Emil Filla cseh festők képei, illetve a kínai műtárgyak iránt nyilvánult meg.
A legtöbbet, 55,75 millió koronát (bő 600 millió forint) Kupka A kék formája (Tvar modré) című festményéért fizették ki. Ez a legmagasabb összeg, amelyet valaha is adtak a világon egy cseh műalkotásért.
Az ázsiai, főleg kínai művészeti tárgyak forgalma tavaly meghaladta a 120 millió koronát.
Az elmúlt tíz évben a csehországi aukciókon összesen 5,4 milliárd koronát (60 milliárd forint) költöttek el az érdeklődők. Egymillió koronán (11 millió forint) felüli árért mintegy 750 műtárgy kelt el.

forrás: mti.hu

Category : Hírek

Szólj hozzá

Rólunk

Galériánk sikerét szakembereink, művészettörténészek, műtárgybecsüsök és restaurátorok felkészültsége, hozzáértő, megbízható munkája szavatolja.

A nálunk kapható tárgyak nem csak az Antik korszakot idézik, hanem ugyanúgy fellelhetőek a retro 60-70-es évek lakberendezési tárgyai is.

Elérhetőségeink

HÉTVÉGÉN ÉS ÜNNEPNAP
IS HÍVHAT!

Mobil: 06 30 705 0505
Email: antikbolt.hu@gmail.com

KISZÁLLÁS és ÁRAJÁNLAT TÉTEL minden esetben DÍJTALAN!

Keress minket a Facebookon is