Soha nem látott részletek Van Gogh híres festményén

Egy eddig ismeretlen kémiai folyamatot sikerült kimutatni Vincent Van Gogh Virágok kék vázában című képén.

A röntgensugarakkal vizsgált festmény analízise során kiderült, hogy a festményre valamikor egy újabb réteg került, megvédendő az eredeti alkotás színét, amelynek sárgája azonban idővel szürkés-narancsos színű lett. Mint az az Analytical Chemistry című folyóirat egyik tanulmányából kiderült, Van Gogh festményét oxalát kezdte ki.

Nem ez az első alkalom, hogy a németalföldi festő által preferált élénk sárga színt röntgensugarakkal vizsgálják meg: 2011-ben az Antwerpeni Egyetemen oktató Koen Janssens vezetésével felálló kutatócsapat arra a következtetésre jutott, hogy a krómsárga azonnal fakulásnak indult azokon a képeken, amelyen más, krómot tartalmazó festékanyagokat használt a művész.

Az új projekt 2009-ben egy szokásosnak mondható restaurálás alkalmával indult meg, mikor a szakemberek arra hívták fel a figyelmet, hogy a Virágok kék vázában című festmény sárga színe megtöredezett és szürke lett. A kutatás célja egyfelől az volt, hogy megállapítsák, milyen atommolekulák vannak a vizsgálatba vont mintákon, valamint hogy mi van az eredeti és a lakkréteg között.

Első ízben tapasztalták, hogy a kadmium oxalátokat formált a lakkrétegen belül – ez egy olyan eljárás, amely a műalkotás védelmét szolgálja. „Van Gogh nem szerette lakkozni a képeit, mivel azt durvának tartotta” – mondta el Janssens, aki szerint erre a világhírű művész halála után került sor, mikor a festmények bekerültek a műkincskereskedelem vérkeringésébe, a közgyűjtemények és magángyűjtők pedig már nem „akadékoskodtak” annyit.

forrás: mult-kor.hu

Category : Hírek

Szólj hozzá

Rólunk

Galériánk sikerét szakembereink, művészettörténészek, műtárgybecsüsök és restaurátorok felkészültsége, hozzáértő, megbízható munkája szavatolja.

A nálunk kapható tárgyak nem csak az Antik korszakot idézik, hanem ugyanúgy fellelhetőek a retro 60-70-es évek lakberendezési tárgyai is.

Elérhetőségeink

HÉTVÉGÉN ÉS ÜNNEPNAP
IS HÍVHAT!

Mobil: 06 30 705 0505
Email: antikbolt.hu@gmail.com

KISZÁLLÁS és ÁRAJÁNLAT TÉTEL minden esetben DÍJTALAN!

Keress minket a Facebookon is