Viking kincsre bukkant a mezőn egy kamaszfiú

Ritka gazdagságú viking leletre bukkant egy 16 éves fiú Dániában: 1939 óta nem volt példa hasonlóra. Az érmék a rajtuk lévő keresztmotívum alapján feltehetően a 10. századból származnak, Kékfogú Harald – “hivatalos” nevén I. Harald Gromsson – uralkodásának időszakából.

A fiú fémdetektorral pásztázva a talajt egy mezőn Dánia északi felén összesen 365 tárgyra bukkant, köztük 60 ritka pénzérmére. Ilyen mennyiségű viking kori pénz 74 éve nem került elő a földből Dániában. A fiút barátai gyakran kinevették kutatási hóbortja miatt.

Az érmék a rajtuk lévő keresztmotívum alapján feltehetően a 10. századból származnak, Kékfogú Harald – “hivatalos” nevén I. Harald Gromsson – uralkodásának időszakából. Kékfogú Haraldnak oroszlánrésze volt a kereszténység elterjesztésében Skandináviában. A király – aki idővel Dánia után Norvégia uralkodója is lett – azért kapta a Kékfogú állandó jelzős előnevet, mert nagyon szerette az áfonyát.

forrás: mult-kor.hu

Category : Hírek

Szólj hozzá

Rólunk

Galériánk sikerét szakembereink, művészettörténészek, műtárgybecsüsök és restaurátorok felkészültsége, hozzáértő, megbízható munkája szavatolja.

A nálunk kapható tárgyak nem csak az Antik korszakot idézik, hanem ugyanúgy fellelhetőek a retro 60-70-es évek lakberendezési tárgyai is.

Elérhetőségeink

HÉTVÉGÉN ÉS ÜNNEPNAP
IS HÍVHAT!

Mobil: 06 30 705 0505
Email: antikbolt.hu@gmail.com

KISZÁLLÁS és ÁRAJÁNLAT TÉTEL minden esetben DÍJTALAN!

Keress minket a Facebookon is