Múzeumok éjszakája – Népszerűek az Andrássy út menti múzeumok

Szombat estére szinte minden Andrássy út menti kiállítóhely előtt hosszú sorok alakultak ki a 11. Múzeumok éjszakáján.

A Műcsarnok mélyföldszinti projektgalériájában, a Mélycsarnokban már a programsorozat 18 órás megnyitója előtt egy órával kiállítás nyílt: Jakatics-Szabó Veronika Olvasónapló című tárlatán a városi létezés egyik elhagyhatatlan elemét, az olvasást, a szövegekhez és könyvekhez való viszonyt dolgozza fel, részben a kiállításra készült mozgóképeken és könyvobjekteken keresztül.
A földszinti terekben a közönség Körösényi Tamás A művészet él! című tárlatát láthatja, amely ezen az estén szintén szorosan kapcsolódik az irodalomhoz, hiszen Garaczi László, Ladik Katalin, Kukorelly Endre és Zalán Tibor írók tartanak benne vezetést.
A Szépművészeti Múzeumban az idei Múzeumok éjszakáján minden az antik időkről szól: előadásokkal, római és germán fegyver- és ruhabemutatóval, ókori dumaszínházzal, római jellegű ételekkel várják az érdeklődőket, akik még a 2004-ben elhunyt Helmut Newton fotókiállításán is részt vehetnek.
Mint a múzeum munkatársai az MTI-nek elmondták, 20.30-ig már 2500 belépőt adtak el, de természetesen a látogatók többsége máshol vásárolt karszalaggal lép be az épületbe, amely az este folyamán egy időre már elérte a maximális, négyezres telítettséget is.
A nap első felében jellemzően családokat vonzott a Magyar Mezőgazdasági Múzeum (MMM), amely az épületén kívül is számos programmal várta a közönségét. Falu a városban címmel a látogatók hagyományos élelmiszereket kóstolhattak és vásárolhattak, egy parasztudvarban malacot, kacsát, szamarat, kecskét simogathattak, de a legnépszerűbb valószínűleg a Városligeti-tó melletti traktorkiállítás volt, ahol néhány munkagépet ki is próbálhattak. Estére inkább a felnőttek számára készül programokkal az MMM: lesz szerelmi varázslás, bájital-főzés és virágnyelv-iskola is, majd éjfélkor ismét megtartják a hagyományos Szent Iván-éji tűzugrást is.
Immár hagyományos programnak számít a Vajdahunyadvárban a Kadarka Szalon: a szervezők elmondása szerint a gyakorlatilag hungarikumnak számító szőlőfajából készült borok egyre ismertebbek és kedveltebbek a látogatók körében. Ezúttal 19 pincészet mutatkozik be a csongrádi, az egri, a hajós-bajai, a kunsági, a szekszárdi, a villányi, valamint a határon túlról a szerémségi és a ménesi borvidékről. A fűszeresebb vagy testesebb száraz vörös tételek mellett a közönség kóstolhat fehér kadarkát és Ménesről vörös aszút is.
A Terror Háza Múzeumba betérők az állandó, valamint A magyarok lelkiismerete című, Mindszenty József életét bemutató időszaki kiállításon túl dokumentumfilmeket tekinthetnek meg az 1956-os forradalom és szabadságharcról, Mindszenty Józsefről, valamint az idén 11 éves intézményről. Hagyományaihoz hűen a Terror Háza ezúttal is rendhagyó – többek között az ügynökkérdésről, a szovjetunióbeli hadifoglyokról, 1956 utóéletéről vagy az első világháború fegyvereiről szóló – történelemórákkal várja az érdeklődőket, akik az intézmény munkatársainak beszámolója szerint 19.30-ig már több mint ezren érkeztek az Andrássy út 60-ba.
Hasonló számú látogatót regisztrált a Zelnik István Délkelet-ázsiai Aranymúzeum is, amely előtt a biztonsági korlátozások miatt ekkorra hosszú sor alakult ki. Az Andrássy úti kiállítóhely a Múzeumok éjszakáján hét különleges aranymaszkot mutat be Zelnik István kollekciójából, az alapító pedig több gyűjtői vezetést is tart a múzeumban. Népszerűnek bizonyultak a kertben tartott bali kardtánc-bemutatók is, este pedig újabb rendhagyó programmal készül az Aranymúzeum, mikor a gyűjtemény öt nagy értékű tárgya kerül kalapács alá jelképes kikiáltási áron.
Szemben, a Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Művészeti Múzeumban este szintén nagyobb sor várakozott a belépésre, és a villa kertje is megtelt a Meshinda együttes koncertje alatt, ahol az éjszaka folyamán Edward Powell, a világ egyik legjobb fretless, azaz bund nélküli gitárosa is fellép majd, háromnyakú ragmakamtaron is eljátszva néhány számot.

forrás: mti.hu

Category : Hírek

Szólj hozzá

Rólunk

Galériánk sikerét szakembereink, művészettörténészek, műtárgybecsüsök és restaurátorok felkészültsége, hozzáértő, megbízható munkája szavatolja.

A nálunk kapható tárgyak nem csak az Antik korszakot idézik, hanem ugyanúgy fellelhetőek a retro 60-70-es évek lakberendezési tárgyai is.

Elérhetőségeink

HÉTVÉGÉN ÉS ÜNNEPNAP
IS HÍVHAT!

Mobil: 06 30 705 0505
Email: antikbolt.hu@gmail.com

KISZÁLLÁS és ÁRAJÁNLAT TÉTEL minden esetben DÍJTALAN!

Keress minket a Facebookon is